Valamiért mindig lemaradok a tortáról, tortás ünnepekről, fura. Na, egyre emlékszem, keresztfiam lakodalma, az azután volt, hogy összeállítottam életem első tortáját. Most egy egyszerűt készítettem csendben ünnepelve sz. Valentin napját. De Julianna is ma, nagymamám, aki hites, vallásos, egyenes ember volt, tisztességes.
Egyszer
amikor nagyon odavoltam, monta – az őrangyalom:
- csináljunk tortát. Lehetett valami jó receptem, mert elindultam azon a
tapasztalati úton, de ez egész napos foglalkozás lett, majdnem kudarccal, nem vesztettem mégse, mert a megoldás, a jó valahogy mindig ott van.
A margarint megolvasztottam szépen, ahogy írta, de nem akart visszaszilárdulni, lágy, folyt el a krém, hát betettem a mélyfagyasztóba, hogy szilárd krémmé szilárduljon. De hát nem. Semmi baj. Igyekeztem vele rendesen, szépen megadni a módját, tésztalapot is süttem hozza. Egész nap vacakoltam az első vagány tortakészítéssel.
A margarint megolvasztottam szépen, ahogy írta, de nem akart visszaszilárdulni, lágy, folyt el a krém, hát betettem a mélyfagyasztóba, hogy szilárd krémmé szilárduljon. De hát nem. Semmi baj. Igyekeztem vele rendesen, szépen megadni a módját, tésztalapot is süttem hozza. Egész nap vacakoltam az első vagány tortakészítéssel.
Egy karácsonyi - születés hírüladás ünnepén a napközisekkel egy csokoládét kaptam a kedves, idősebb nővértől. A 40-es éveimbe lépve, ezen a csokislapon fújtam ki a csillagokat, mint kis gyertyákat. Így ünnepeltem a negyvenet.
Majd - volt a kamrácskában pár kerek, előrekészített, rendes, bolti, szép tortalap. Finetti egy dobozzal, és ehhez már nagy ész nem kellett, hogy levegyem a polcról a kerek tortalapokat, és kibontva a csomagolásból, margarinnal – de nem olvasztott – összekeverjem a Finettit, és most már gyorsan rákenni a krémet.
Az egyszerűbbnél egyszerűbb recept: egy vaniliás puding, 4 kanál cukorral, 4 kanál tejjel összekeverve a negyed liter forralt tejhez önteni, kavargatni. Kihűlés után 250 gram diópotló magokat beleszórva egy vajjal elkeverni. A Migdale eszenccel áztatott 3 lapos, bolti tortalapokra kell kenni a krémet. Csokikrémmel bevonni a lapot és forró késlappal simára egyenlíteni a tetejét.
Édesanya azt mondja úgy érzi magát, mint kislánykorában, amikor nézte a szép nagy szeleteket a cukrászdában. Ízlett és három szeletet is megevett a puha szeletekből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése